Τομείς εξειδίκευσης

Μάρκετινγκ

Η τέχνη της εξυπηρέτησης του πελάτη αποτελεί μονόδρομο και δη ψηφιακό την εποχή μας. Ο πελάτης με τη χρήση του κινητού του τηλεφώνου και των εφαρμογών, συνδημιουργεί με την επιχείρηση, μπορεί να μοιραστεί την εμπειρία του και όποιο άλλο στάδιο της διαδικασίας εξυπηρέτησης απο μία συσκευή – την οποία έχει πάντοτε μαζί του και αντικατοπτρίζει τον ίδιο του τον εαυτό. Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτός ο πελάτης σήμερα σε μία χώρα χωρίς οικονομική παιδεία, με βασικό κλάδο τον τουρισμό λόγω πόστου και με μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις; δύσκολο. Το πρώτο στάδιο είναι η έρευνα στον πελάτη πάντως. Τα υπόλοιπα είναι θέμα ανθρώπου και φιλοσοφίας επιχείρησης.

Ο στόχος του μάρκετινγκ είναι διττός: χαρούμενος και ικανοποιημένος πελάτης α) για να ξαναγοράσει από εμάς και β) να μας κάνει δωρεάν διαφήμιση σε κάποιον γνωστό του.

Μάνατζμεντ

Το μάνατζμεντ αποτελεί τέχνη, την τέχνη της οργάνωσης των ανθρώπων του αποτελεσματικού καταμερισμού της εργασίας, κάτι το οποίο απασχόλησε την πρώτη αγροτική οικογένεια και την πρώτη κοινωνία. Πολλοί θεωρούν ότι το μάνατζμεντ σπουδάζεται ή θεωρούν ότι το αποτελεί ένα έμφυτο ταλέντο. Άλλοι νομίζουν ότι αφού έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν και μπορούν να πληρώνουν εργάτες- προσωπικό, να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Μάλλον όλες οι περιπτώσεις αυταπατώνται. Το μάνατζμεντ είναι τέχνη, άρα διδάσκεται,εφαρμόζεται, εξελίσσεται και μεταλαμπαδεύται. Εάν μπορεί λοιπόν κάποιος να πει ότι ασχολείται με το μάνατζμεντ σημαίνει ότι θα πρέπει να μαθαίνει συνέχεια, πόσο μάλλον σε μία μεσογειακή χώρα με οικογενειακές επιχειρήσεις, όπου η διαχείριση των ανθρώπων αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση με τους επιπλέον συναισθηματικούς παράγοντες.

Τουρισμός

Εάν και πολλοί αναφέρουν ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας (προ COVID19), εν τούτοις ο κλάδος δεν είναι αυτός ο οποίος θα ήθελε μία χώρα με τόσο πλούσια ιστορία, αρχαιολογία, μουσεία και πολιτιστικούς πόρους να προσφέρει. Ο τουρισμός είναι δυστυχώς ανεπτυγμένος λόγω πόστου, θέσης, φυσικής τοποθέτησης δηλαδή και όχι λόγω οργανωμένου επιχειρηματικού πλάνου ή στρατηγικής- εκτός της δεκαετίας του 1960 στην οποία η Ολυμπιακή αεροπλοία εκμεταλλεύτηκε τους κλασσικούς προορισμούς (τα απόνερα του νεοκλασσικισμού) με τον ήλιο και τη θάλασσα και έφτιαξε αυτόματα ένα μοντέλο που θα λειτουργούσε έως τους Ολυμπιακούς του 2004. Έκτοτε η κατάσταση του ελληνικού τουρισμού εξαρτάται ακόμα από ξένες αεροπορικές και πράκτορες, δημιουργώντας του παραδοσιακά κενά στο μάνατζμεντ και το μάρκετινγκ: ποιο θα είναι το μοντέλο που θα το αντικαταστήσει; 

ΜμΕ

Το χρήμα αποτελεί ένα θεσμό, και ήταν το αντικείμενο. Δυστυχώς η Ορθοδοξία δεν έχει αφήσει την οικονομική εκπαίδευση όπως θα όφειλε μία συντεταγμενη πολιτεία να παρέχει στους πολίτες της. Το διαδίκτυο όμως απελευθέρωσε τη γνώση και έτσι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το γνωσιακό κενό της με τους προτεστάντες- δυτικούς. Η φύση του χρήματος θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία μιας χώρας που θα ήθελε να προοδεύσει οικονομικά. Η γνώση του χρήματος και των πτυχών του (τόκος, εμπιστοσύνη, κεφάλαιο, ρίσκο) αποτελεί τη βάση για κάθε άνθρωπο ΠΛΗΝ δημοσίων υπαλλήλων.

Χρήμα

Το χρήμα αποτελεί ένα θεσμό, και ήταν το αντικείμενο. Δυστυχώς η Ορθοδοξία δεν έχει αφήσει την οικονομική εκπαίδευση όπως θα όφειλε μία συντεταγμενη πολιτεία να παρέχει στους πολίτες της. Το διαδίκτυο όμως απελευθέρωσε τη γνώση και έτσι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το γνωσιακό κενό της με τους προτεστάντες- δυτικούς. Η φύση του χρήματος θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία μιας χώρας που θα ήθελε να προοδεύσει οικονομικά. Η γνώση του χρήματος και των πτυχών του (τόκος, εμπιστοσύνη, κεφάλαιο, ρίσκο) αποτελεί τη βάση για κάθε άνθρωπο ΠΛΗΝ δημοσίων υπαλλήλων.

 

Ιστορία

Η Ιστορία ήταν κάτι που ενδιαφέρει όλους όσους ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για το μέλλον. Ζούμε σε μία χώρα που έχει Ιστορία, αλλά δεν την μελετάμε όσο χρήσιμα θα έπρεπε, παρά μόνο χρονολογικά άρα ουσιαστικά επιπόλαια. Ας μη ξεχνάμε πως όλα τα βιβλία του δυτικού κόσμου, ξεκινάνε με τρεις αναφορές- που συνήθως ξεχνάμε την μία- τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Θουκυδίδη. Ο ρόλος του Θουκυδίδη στην νεότερη ελληνική σκέψη παραμένει δυστυχώς υποβαθμισμένος, όμως είναι πιο ουσιαστικός από τους δύο προηγούμενος, καθώς εξισώνει τον ελληνικό πολιτισμό με τον κινέζικο, μέσω της στρατηγικής.

Η ελληνική ιστορία βρίθει εσωστρέφειας και ψηφιακής – όχι digital- κατανάλωσης, σε αντίθεση με την αγγλοσαξονική π.χ. προσέγγιση στη διδασκαλία της. Ο πρώτος τόμος του ΧΠΚ είναι μία προσπάθεια προς αυτό το σκοπό, έναν διαφορετικό άξονα προσέγγισης της αιγιακής- και όχι ελληνικής- ιστορίας μας.

Ηγεσία

Η ηγεσία έχει ταυτιστεί είτε με στρατιωτικό είτε με πολιτικό ηγέτη. Και όμως, αποτελεί ένα στερεότυπο (ένα ακόμα) και δεν ισχύει. Η ηγεσία είναι μέσα μας, αποτελεί συστατικό της προσωπικότητας του ατόμου και σχετίζεται με την αυτογνωσία του ατόμου και με τις σχέσεις με τους γύρω του και πώς τις διαχειρίζεται προς όφελός του.

Η ηγεσία για τους περισσότερους δυτικούς ερευνητές βασίζεται στη διαχείριση του εαυτού μας και τη διαχείριση των άλλων- ακριβώς με τον όρο του μάνατζμεντ- ο μάνατζερ είναι αυτός που κάνει τα πράγματα σωστά, ενώ ηγέτης είναι αυτός που κάνει τα σωστά πράγματα. Ποιο το όριο θα πρέπει να το ανακαλύψει καθένας μόνος του.

Στρατηγική

Η στρατηγική είναι επίσης τέχνη κατά πολλούς, και διδάσκεται είτε σε σχολές πολέμου, είτε σε σχολές πολεμικών τεχνών. Τα ομηρικά έπη ήταν αυτά που οριοθέτησαν την έννοια της στρατηγικής στην μήτιν του Οδυσσέα, τον τρόπο επίλυσης προβλημάτων- απέναντι στην καταστροφική μήνι του Αχιλλέα. Η χώρα μας διαθέτει σαφώς στρατηγική παράδοση, όσο και αν θέλει να δείχνει την αποστασιοποίησή της τις τελευταίες δεκαετίες, από τον Τρωικό πόλεμο, τους Περσικούς, την εκστρατεία στην Ασία του Αλέξανδρου του Μακεδόνα, την Ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τον Κολοκοτρώνη, τους Βαλκανικούς, έως τον Β Παγκόσμιο. Δυστυχώς μετά το 1981 και τον κανιβαλισμό της κοινωνίας και της οικονομίας με λάθος παραδείγματα η χώρα έχει ανάγκη από μία επαναπροσέγγιση στο ζήτημα, μέσα από τον πολιτισμό που διατήρησε τη σχέση με την παράδοσή του, τον κινέζικο.